Seminář byl určen všem vinohradníkům, vinařům, provozovatelům gastro a ubytovacích kapacit, převážně z Modrých hor. Celodenní maraton přednášek a ochutnávek byl se stovkou zájemců o dané téma v hotelové konferenční místnosti obsazen do posledního místa.

Dopolední část semináře byla věnována Frankovce z domácího i zahraničního pohledu a terroir na příkladu Modrých hor z hlediska historie, geologie, kultury, gastronomie, cestovního ruchu. Přírodní parametry Modrých hor představil ve své přednášce Ing. Jan Stávek, Ph.D.
Další přednáškou s názvem „Zažij Modré hory“ z pohledu cestovního ruchu, všechny účastníky seznámil Mgr. Radek Galousek, předseda certifikované destinační společnosti Lednicko-valtický areál a Hustopečsko, z.s., člen Svazu turistických oblastí České republiky.

Na téma Společensko-hospodářská a kulturní demarkace terroir na příkladu Modrých hor, přednášel uznávaný historik Mgr. Martin Markel, Ph.D., Historický ústav, Masarykova Univerzita Brno. Pan Markel svým vysoce erudovaným příspěvkem na dané téma se i mimo jiné důležité skutečnosti vyjádřil, že biochory nejsou jediným faktorem pro tvorbu apelačních celků a že mnohem důležitější je právě antropogenní vliv, tzn. samotní lidé, kteří region utvářejí.
Gastronomická doporučení pro vinařskou turistiku nadčasově představil Pavel Buchwaldek, ze společnosti B-wine.cz.

Seznámení s vinařským terroir regionem Eisenberg a svým vinařstvím s ochutnávkou Frankovky z břidlicových a silně železitých půd účastníky provedl v anglickém jazyce uznávaný vinař Christoph Wachter, vinařství Wachter-Wiesler, Burgenland, Rakousko. Komentování a překladu se skvěle zhostila naše národní sommeliérka Mgr. Klára Kollárová.
Po vydatném přednáškovém dopoledni plném zajímavých odborných informací všichni zúčastnění přivítali zasloužený oběd v restauraci hotelu Kraví hora v Bořeticích.
Pohyblivá upoutávka na konferenci

Odpolední konferenci pro sommeliéry s řízenou degustací Frankovek z vybraných tratí Modrých hor zahájil Ing. Jan Stávek, Ph.D. z VÍNO J.STÁVEK, Němčičky. Senzorickými komentáři s gastronomickým doporučením při degustaci modrohorských Frankovek erudovaně i vtipně okořenil uznávaný odborník v dané tématice Ing. Libor Nazarčuk, Moravský Sommeliér, Břeclav. Ten vyzdvihnul jednotnost vín Frankovek ve svých ovocných a kořenitých charakterech vyráběných v regionu Modré hory nehledě na fakt, ze kterého břehu pochází. Drobné nuance v přístupech a stylech práce např. se dřevem se mu zdáli spíše zajímavé než překážkou v jednotném charakteru.
Závěr odpolední části byl věnován pro zajímavost i ochutnávce odrůdy Frankovka z různých světových terroir, kterou skvěle doprovodil opět skvělý Moravský Sommeliér Ing. Libor Nazarčuk.

Ochutnali jsme Frankovky nejen ze Slovenska a Slovinska, ale také Itálie, Španělska, Austrálie a Kanady.
Celý den i v průběhu degustací účastníci věcně diskutovali nad degustovanými víny a okořenili svými dotazy i názory probíraná témata. Věříme, že tato enovzdělávací setkání jsou vždy velkým přínosem pro všechny zúčastněné.

Svojí účastí i tradiční zdravicí podpořil tento modrohorský enovzdělávací přednáškový den již věrný host a to ředitel Vinařského fondu pan Mgr. Zbyněk Vičar. Celodenní seminář s podporou Vinařského fondu organizuje Svazek obcí Modré hory ve spolupráci s VOC Modré hory z.s.
Děkujeme za hojnou účast a těšíme se na příští akce.
Jednotlivé propozice k přednáškám je možné na vyžádání zaslat, stačí jen poslat zájem na e-mail: info@modrehory.cz
Za organizační složku:
Lukáš Stávek
DSO Modré Hory & VOC Modré hory, z.s.
FOTO: archiv VOC Modré hory, z.s.
Soubory ke stažení
- seminář-cover [JPG, 798,9 KB]
- seminář-plakát [JPG, 1,7 MB]
- seminář-program [JPG, 463,05 KB]
- konference-cover [JPG, 616,07 KB]
- konference-plakát [JPG, 1,37 MB]
- konference-program [JPG, 346,23 KB]