Láska k jídlu se tu předává z generace na generaci, kdy přejímáme ty nejlepší a nejtajnější recepty od našich babiček, maminek a tetiček a s radostí podle nich vaříme všem, kteří se rozhodnou ochutnat jižní Moravu nejen ve skleničce, ale také na talíři. V místní gastronomii se jen zřídkakdy setkáte se surovinami, které by nebyly lokálního původu. Kromě vinohradů u nás totiž najdete také úhledné zahrádky plné zeleniny a ovoce nebo rovnou celé ovocné sady, z jejichž plodů vznikají ty nejlepší pochutiny po celý rok.
A jaké že jsou to ty tradiční delikatesy, které v Modrých Horách určitě musíte ochutnat?
Co se týče zmiňovaných ovocných sadů, nejčastěji tu najdete marhule. Tak tady říkáme meruňkám, které nám v létě oranžově zrají přímo před očima. A protože je jich dostatek, vzniká z nich hned několik lahůdek. Marhule jsou skvělým ovocem do kynutých knedlíků zasypaných cukrem, strouhankou, tvarohem nebo perníkem, a taky na domácí marmelády či džemy. V tekuté formě je tu najdete samozřejmě taky – vypálené. A dokonce také jako víno!
Na Velikonoce (nebo kdykoliv jindy, kdy rodina dostane chuť na sladké) se tu určitě setkáte s božími milostmi. Jedná se o křehoučké sladké pečivo rozplývající se na jazyku. Vypracované těsto se rozválí, nakrájí na čtverečky nebo trojúhelníčky a smaží na másle. A aby toho nebylo málo a kalorická hodnota nebyla zbytečně nízká, ještě se pořádně vyválí v cukru!
Bez koláčů nejsou hody – a už vůbec ne ty v Modrých Horách! Ať už se veselíte na největší folklorní události v obci nebo jen slavíte narozeniny či chystáte na svatbu, není možné, aby se na stole neobjevily tvarohové, makové, povidlové a ořechové koláčky z kynutého těsta s drobenkou, které jakmile jednou ochutnáte, nebudete je chtít nikdy přestat jíst.
Za sladkými specialitami mohou udělat pomyslnou tečku beleše, které by se daly přirovnat k poměrně mastnějším koblihům, akorát bez náplně. Tu kompenzují povidla a tvaroh, jež se mažou na samotný beleš.
V listopadu si dopřáváme poctivou svatomartinskou husu a zimní měsíce se neobejdou bez tradičních zabijaček.
Dietu u nás v Modrých Horách je zkrátka možné držet jen stěží. Věřte ale, že vyššího kalorického příjmu nebudete litovat – a už vůbec ne, pokud jej završíte výběrem vhodného vína z místních vinic!
Zmiňované HANÁCKÉ SLOVÁCKO, to jest národopisný region ve kterém se všechny modrohorské obce nachází, chtete vědět kde se rozprostírá?. ...společně s informacemi o dialektu a variantách kroje v jednotlivých obcích najdete odpověď na mapě ZDE.
ONLINE MAPA NEJOBLÍBENĚJŠÍCH TURISTICKÝCH CÍLŮ V MODRÝCH HORÁCH