propadněte místní kuchyni

Tradiční regionální gastronomie

marker Modré Hory

O Moravácích je obecně známo, že jsou velmi pohostinní. A nekončí to jen u skleničky vína, kterou vám nalijí kdykoliv a kdekoliv. V Modrých Horách se můžeme chlubit také skvělou gastronomií, což jde se skvělým vínem ruku v ruce!


Láska k jídlu se tu předává z generace na generaci, kdy přejímáme ty nejlepší a nejtajnější recepty od našich babiček, maminek a tetiček a s radostí podle nich vaříme všem, kteří se rozhodnou ochutnat jižní Moravu nejen ve skleničce, ale také na talíři. V místní gastronomii se jen zřídkakdy setkáte se surovinami, které by nebyly lokálního původu. Kromě vinohradů u nás totiž najdete také úhledné zahrádky plné zeleniny a ovoce nebo rovnou celé ovocné sady, z jejichž plodů vznikají ty nejlepší pochutiny po celý rok.

A jaké že jsou to ty tradiční delikatesy, které v Modrých Horách určitě musíte ochutnat?

Rozhodně jsou to přesňáky. Jedná se o placky vyhlížející jako palačinky. Na rozdíl od nich jsou však přesňáky tvořeny z bramborového těsta a dát si na ně něco jiného než povidla a mák by byl hřích! S touto lahůdkou se setkáte nejčastěji v chladnějším období – třeba jako dezert po svatomartinské huse nebo na tradiční zabijačce.

Co se týče zmiňovaných ovocných sadů, nejčastěji tu najdete marhule. Tak tady říkáme meruňkám, které nám v létě oranžově zrají přímo před očima. A protože je jich dostatek, vzniká z nich hned několik lahůdek. Marhule jsou skvělým ovocem do kynutých knedlíků zasypaných cukrem, strouhankou, tvarohem nebo perníkem, a taky na domácí marmelády či džemy. V tekuté formě je tu najdete samozřejmě taky – vypálené. A dokonce také jako víno!

Na Velikonoce (nebo kdykoliv jindy, kdy rodina dostane chuť na sladké) se tu určitě setkáte s božími milostmi. Jedná se o křehoučké sladké pečivo rozplývající se na jazyku. Vypracované těsto se rozválí, nakrájí na čtverečky nebo trojúhelníčky a smaží na másle. A aby toho nebylo málo a kalorická hodnota nebyla zbytečně nízká, ještě se pořádně vyválí v cukru!

Tradiční pochutinou pečenou na přímém ohni jsou také lahodná trdla neboli trdelníky. Jedná se o sladké pečivo ve tvaru jakési „roury“. Někdo by je mohl nazvat obřími kremrolemi. Trdla se však ničím neplní! A ani není třeba – ochutnejte a pochopíte.

Bez koláčů nejsou hody – a už vůbec ne ty v Modrých Horách! Ať už se veselíte na největší folklorní události v obci nebo jen slavíte narozeniny či chystáte na svatbu, není možné, aby se na stole neobjevily tvarohové, makové, povidlové a ořechové koláčky z kynutého těsta s drobenkou, které jakmile jednou ochutnáte, nebudete je chtít nikdy přestat jíst.

Za sladkými specialitami mohou udělat pomyslnou tečku beleše, které by se daly přirovnat k poměrně mastnějším koblihům, akorát bez náplně. Tu kompenzují povidla a tvaroh, jež se mažou na samotný beleš.

Co se týče hlavních jídel, nepohrdneme národními specialitami jako je knedlo vepřo zelo nebo svíčková, kterou má babička každého z nás samozřejmě tu nejvyhlášenější! Slepičí vývar coby lék na kocovinu je samozřejmě nejlepší z té slepičky, která ještě ráno běhala po dvoře a králík na smetaně, na pivu, na víně či na zelí jakbysmet!

V listopadu si dopřáváme poctivou svatomartinskou husu a zimní měsíce se neobejdou bez tradičních zabijaček.

Když se k takové někdy dostanete, zapomeňte na to, že byste odešli bez ochutnávky ovarnice (polévky z ovaru), masa z kotla, škvarků (jež někteří místní vtipálci nazývají také „moravskými müesli“) nebo panáka domácí bílé pálenky.


Dietu u nás v Modrých Horách je zkrátka možné držet jen stěží. Věřte ale, že vyššího kalorického příjmu nebudete litovat – a už vůbec ne, pokud jej završíte výběrem vhodného vína z místních vinic!

Tradiční regionální gastronomie

Modré Hory

+420 603 534 595
info@modrehory.cz

www.modrehory.cz

Vyhledávání