Následovala krátká přestávka na kávu, chlebíček či koláček za zub a případných zdravic a diskusí u kávy nad probíranými tématy. Následovalo představení odrůdy Frankovky jako středoevropského klenotu. Přednášky se zhostil velký propagátor této skvělé odrůdy pan Jan Stávek a ruku v ruce s prezentací také vedl ochutnávku domácích modrohorských mikrovinifikačních vzorků v utkání s víny zahraničními. Tuto ochutnávku erudovaně komentoval snad nejznámnější sommeliér ČR a SR pan Libor Nazarčuk, který v návaznosti na Jana Stávka zakončil dopolední cyklus přednášek o tom, jak si stojí Modré hory v apelačním systému ČR.
Po vydatném přednáškovém dopoledni plném zajímavých odborných informací následoval zasloužený oběd. Za vynikající svíčkovou na smetaně i celkový celodenní servis zasluhuje obrovskou pochvalu hotel Kraví Hora v Bořeticích.