Následovala krátká přestávka na kávu, chlebíček či koláček za zub a případných zdravic a diskusí u kávy nad probíranými tématy. Následovalo představení odrůdy Frankovky jako středoevropského klenotu. Přednášky se zhostil velký propagátor této skvělé odrůdy pan Jan Stávek a ruku v ruce s prezentací také vedl ochutnávku domácích modrohorských mikrovinifikačních vzorků v utkání s víny zahraničními. Tuto ochutnávku erudovaně komentoval snad nejznámnější sommeliér ČR a SR pan Libor Nazarčuk, který v návaznosti na Jana Stávka zakončil dopolední cyklus přednášek o tom, jak si stojí Modré hory v apelačním systému ČR.
Po vydatném přednáškovém dopoledni plném zajímavých odborných informací následoval zasloužený oběd. Za vynikající svíčkovou na smetaně i celkový celodenní servis zasluhuje obrovskou pochvalu hotel Kraví Hora v Bořeticích.
Následovala řízená degustace jedenácti vín starších i aktuálně zatříděných v apelaci VOC Modré hory určená konferenčně pro sommeliéry, která proběhla pod taktovkou již zmiňovaného skvělého Libora Nazarčuka.
Celý den i v průběhu degustací účastníci věcně diskutovali nad degustovanými víny a okořenili svými dotazy i názory probíraná témata. Věříme, že tento i podobně erudované semináře jsou vždy velkým přínosem pro všechny zúčastněné. Celodenní seminář s podporou Vinařského fondu zorganizoval Svazek obcí Modré hory ve spolupráci s VOC Modré hory z.s.. V podobném duchu je v plánu pořádat tento celodenní seminář každoročně. Níže ke stažení i případnému dalšímu zveřejnění jsou k dispozici některé z prezentací.
Děkujeme za hojnou účast a těšíme se na příští akce.
Za organizační složku:
Ing. David Ludín, Ph. D. & Lukáš Stávek, FOTO: archiv VOC Modré hory
Soubory ke stažení
- Geologicky vyvoj mikroregionu Modre hory [PPTX, 21,84 MB]
- Frankovka - středoevropský klenot - část I. [PDF, 17,64 MB]
- Frankovka - středoevropský klenot - část II. [PDF, 17,87 MB]
- Jak si stojí Modré hory v apelačním systému ČR [PDF, 1,1 MB]