V sobotu 7. září 2024 se konal již 17. ročník tradiční modrohorské akce.
Krajem vína 2024:
Putování za burčákem po Modrých Horách.
O letošním posledním letním tropickém víkendu putovali všemi obcemi Modrých Hor četné skupinky nadšených cyklistů i pěších, kteří lačnili po ochutnávce burčáku hned na pečlivě vybraných devatenácti razítkovacích místech ve vinařstvích, vinných sklípcích, bistrech a muzeu se skvělými tetičkami.
Vinaři z Kobylí Vás zvou na otevřené sklepy. Po kobylských uličkách za vínem a burčákem 2024. Akce se uskuteční v sobotu 21. září 2024. V neděli 22. září 2024 bude probíhat prodej vín v jednotlivých vinařstvích.
28.září už se nezadržitelně blíží a v muzeu obce Kobylí je několik let právě tento den na programu tradiční vaření trnek.
Dáme kroj a tradiční akce vaření trnek v muzeu.
Náš výběr
Vinařství
.Vinařství Kamil Prokeš
Velké Pavlovice
Víno je pro mě láskou, životním stylem a neustálou výzvou k novému poznání, studiu a pokoře. Rodina Prokešů má svoji rodovou historii zasazenou
do malebné vinařské obce Němčičky. Kamil od osmi let pravidelně pomáhal otci ve vinici i ve sklepě, kde také získal své první zkušenosti s výrobou vína. Naplno se začal věnovat vinařství od roku 1999. Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. se ztotožnil s životním krédem prof. Mosera a prof. Krause „Nevyzkoušené je nepoznané“. To ho přivedlo k samotnému vinařství jako profesi, speciálně k výrobě šumivých vín klasickou technologií kvašením v lahvi, k sabráži, výrobě oleje ze semen hroznů révy vinné či výrobě vína bez jakýchkoliv přísad a přídavků s minimálním obsahem oxidu siřičitého. Současné vinařství založil Kamil Prokeš s prvním vinobraním v roce 2015. Zdrojem hroznů jsou vlastní vinohrady situované ve viniční trati Punty ve Velkých Němčicích, kde mají tyto odrůdy nejlepší podmínky. Obnova dvou hektarů se chystá v nejbližších letech. Kamil Prokeš se důsledně drží zásady zachování terroir, vyloučení chemických přípravků a minimalizace enologických zásahů. Z jeho sklepního hospodářství tak vycházejí vína, která jsou dokonalým produktem okolní přírody. Bílá i červená vína se vyrábějí především v keramických nádobách o objemu 200 až 1000 litrů. Produkce kolem 20 000 lahví by se neměla do budoucna příliš zvyšovat.
Ubytování - vinný sklep
Kobylí
národopis - infocentrum - vinotéka
Kobylí
Vinařství - ubytování
Bořetice
Vinařství
Velké Pavlovice
Vinný sklep
Němčičky
Ubytování - vinný sklep
Vrbice