Sobota 18. května 2024 proběhla ve znamení další série Putování Malovaným krajem a to Krajem vína - Májové putování okolím Modrých hor v duchu pěší turistiky, cykloturistiky, gastrospecialit a skvělého vína v Modrých horách i okolí.
Vinaři ze spolku VOC vinice Velké Pavlovice pořádají degustaci vín s označením VOC vinice Velké Pavlovice spojenou s procházkou vinicemi. Putování bude probíhat ve viniční trati Nadzahrady s krásnými výhledy okolo rozhledny Slunečná ve Velkých Pavlovicích. Putování začíná v sobotu 1. června 2024 v 10.00 hod..
Den otevřených dveří (a lahví) ve vinařství Baraque proběhne 1. června 2024.
.Vinařství VÍNO J. STÁVEK
vína VOC MODRÉ HORY
suché
280 Kč
.Vinařství SYFANY
vína VOC MODRÉ HORY
2017 · suché
250 Kč
.Vinařství VÍNO J. STÁVEK
vína VOC MODRÉ HORY
suché
250 Kč
.Vinařství SYFANY
vína VOC MODRÉ HORY
2018 · suché
250 Kč
.Vinařství Bukovský
Modrohorská pecka 2023
2019 · suché
220 Kč
.Rodinné vinařství Jedlička
Modrohorská pecka 2023
2021 · polosuché
250 Kč
.Vinařství Horák
Modrohorská pecka 2023
2019 · suché
303 Kč
.Vinařství ZD Němčičky
Modrohorská pecka 2023
2022 · polosuché
190 Kč
Náš výběr
Vinařství
.Vinařství Kamil Prokeš
Velké Pavlovice
Víno je pro mě láskou, životním stylem a neustálou výzvou k novému poznání, studiu a pokoře. Rodina Prokešů má svoji rodovou historii zasazenou
do malebné vinařské obce Němčičky. Kamil od osmi let pravidelně pomáhal otci ve vinici i ve sklepě, kde také získal své první zkušenosti s výrobou vína. Naplno se začal věnovat vinařství od roku 1999. Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. se ztotožnil s životním krédem prof. Mosera a prof. Krause „Nevyzkoušené je nepoznané“. To ho přivedlo k samotnému vinařství jako profesi, speciálně k výrobě šumivých vín klasickou technologií kvašením v lahvi, k sabráži, výrobě oleje ze semen hroznů révy vinné či výrobě vína bez jakýchkoliv přísad a přídavků s minimálním obsahem oxidu siřičitého. Současné vinařství založil Kamil Prokeš s prvním vinobraním v roce 2015. Zdrojem hroznů jsou vlastní vinohrady situované ve viniční trati Punty ve Velkých Němčicích, kde mají tyto odrůdy nejlepší podmínky. Obnova dvou hektarů se chystá v nejbližších letech. Kamil Prokeš se důsledně drží zásady zachování terroir, vyloučení chemických přípravků a minimalizace enologických zásahů. Z jeho sklepního hospodářství tak vycházejí vína, která jsou dokonalým produktem okolní přírody. Bílá i červená vína se vyrábějí především v keramických nádobách o objemu 200 až 1000 litrů. Produkce kolem 20 000 lahví by se neměla do budoucna příliš zvyšovat.